Teknolojinin hayatımıza hızla girmesiyle birlikte gayrimenkul sektörü de bu gelişmelerden önemli ölçüde etkilenmiştir. Teknolojinin sürekli olarak ilerlemesi ve yeni keşifler gayrimenkul sektörüne de yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Bir gayrimenkulün projelendirmesinden inşaatına teslimatına, satış ve kiralama süreçlerine, tadilat ve yenileme işlemlerine kadar her aşamada teknoloji kullanılarak, projelerin gerekli optimum sürede tamamlanması, düşük maliyet ve yüksek kalite hedeflerine ulaşılmasını mümkün hale getirir.
Gayrimenkul projelendirilmesinde sanal ve artırılmış gerçeklik, inşaat aşamasında dijital ikiz, satış ve kiralamada drone, sanal turlar, tadilat ve yenileme aşamalarında ise inşaat ve mimarlık dallarında kullanılan teknik programlar örnek verilebilir.
Projelendirme aşamasında taşınmazın görselinin sanal ortamda sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik teknolojileri ile oluşturulması sayesinde görsellik ve farklı boyutlarda incelenilmesiyle inşaat aşamasında oluşacak tadilatların önüne geçilir. Şöyle ki, projenin 3 boyutlu görseli (Şekil-1) oluşturulacak ve detaylı incelemeler, inşaat tamamlanmış gibi sanal ortamda yapılabilecektir. Bu sayede inşaa aşamasında proje üzerinde oluşacak farklılıklar önceden tespit edilecek, tadilat ruhsatından, yeniden inşasına kadar tüm aşamaları etkileyecek olumsuzluklar ortadan kalkacaktır. Tüm revizelerde oluşacak zararların önüne geçilmesi sürdürülebilirliğe de fayda sağlar.
İnşaat aşamasında ise dijital ikiz kullanılabilecek teknolojiler arasındadır. Dijital ikizle (Şekil-2) taşınmazın inşaatı ve dijital görseli aynı anda çıkarılmakta, yapılan farklılıklar aynı anda sisteme işlenerek farklılıklara anında müdahale edilir. Farklılıkların anında tespiti ile olumsuzlukların önüne geçilebilmekte ve bu durum da sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Satış-kiralama aşamasında ise sanal gezinti, dronelar son zamanlarda dikkat çekmektedir. Sanal ortamda gezinti ile görsellik ön plana çıkmakta, alıcı için taşınmazla arasındaki mesafe sorunu ortadan kalkmakta; dolayısıyla bu durum yurtdışı pazarının genişlemesine de fayda sağlar. Drone ile taşınmazın havadan görüntüsü tespit edilebilmekte, bu sayede taşınmazın sınırları, cephesi, alanı, konumu, eğimi, cepheleri, yerleşim merkezine uzaklığı vb. özellikleri net olarak anlaşılabilir. Gayrimenkulün değerlemesi esnasında da fayda sağlar. Örneğin, ticari bir taşınmazın değerlemesinde, değere en çok etki eden taşınmazın cephe aldığı cadde sokak yoğunluğu, yaya aksı durumu, şehrin önemli bölgelerine uzaklık vb. tespit edilebilir. Tarım arazilerinin değerlemesinde ise taşınmazın sınırlarını, eğimini, cephesini, yola, su kaynağı varsa su kaynağına ya da araziyi olumsuz etkileyen taş ocağı vb. bölgelere mesafesini tespit etmek faydalı olur.
Yatırım sektörü için en önemli teknolojiler, yapay zeka ile değerlemenin buluşması olabilir. Şöyle ki, değer ısı haritalarının oluşturulmasının ardından piyasadaki birçok senaryo düşünülerek gelecek projeksiyonları oluşturabilir ve böylece yatırımcılar için projelerini hayata geçirebilecekleri en uygun bölgeler tespit edilebilir. Yatırımcı, bu sayede riskleri önceden görüp yatırım yapacağı yeri, yatırımın çeşidini ve miktarını belirlerken risk faktörlerini minimuma indirebilecektir.
Gelecekte teknoloji ilerledikçe, her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektörü daha da gelişecek ve sürdürülebilirliğe olan katkıları günden güne artacaktır. Gayrimenkul sektöründe teknolojinin daha fazla yer alması ve yeniliğe karşı aksiyonun daha hızlı alınması gerektiği düşünülebilir.
Duis aliquet egestas purus in blandit. Curabitur vulputate, ligula lacinia scelerisque tempor, lacus lacus ornare ante, ac egestas est urna sit amet arcu. Class aptent taciti sociosqu ad litora ade torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.
Sed molestie augue sit amet leo consequat posuere. Vestibul ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere ile cubilia Curae; Proin vel ante a orci tempus eleifend ut.