Antalya Turizm Bölgelerindeki Konut Kullanımı

Antalya, Türkiye'nin turizm açısından vazgeçilmez merkezleri arasında yer alan bir kentimiz. Özellikle batısındaki Kemer, Kaş ve doğusundaki Alanya, Manavgat, Serik ve Aksu kentin en önemli turistik bölgelerini oluşturuyor. Alanya, geniş ve güzel plajları nedeniyle uzun süredir yazlık kullanım için önemli bir merkez olup, yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen bir lokasyon.

Bölgede yazlık kullanımı, başlangıçta Alanya ve Serik bölgelerinde kooperatifler tarafından genellikle villa olarak inşa edilen yapıların kullanımıyla başladı. Daha sonra Manavgat, Kemer, Aksu ve Kaş ilçelerinde benzer yapılaşmalara izin verilerek yazlık kullanımı neredeyse Antalya'nın tamamına yayıldı. 1990-2000 arasında artan konut talebiyle birlikte bölgede hızlı bir yapılaşma yaşanmaya başladı. Bununla birlikte, turistik bölgelerdeki otel sayısının artması ve otellerin yazlık konutlara göre daha konforlu tatil imkânı sunması nedeniyle bu tür konutlara olan talep zamanla geriledi. Özellikle Serik, Manavgat ve Alanya bölgelerinde inşa edilen kooperatiflere olan talep azaldı. Bu gelişmenin bir sonucu olarak çok sayıda tamamlanamamış proje veya boş konutlar ortaya çıktı.

Arz ve talep dengesinin devam ettiği 2000-2020 yılları arasında ise Alanya, Manavgat ve Serik bölgelerinde birçok boş gayrimenkul bulunuyordu. Yeni yapılan gayrimenkullere olan talep artarken, bu boş konutlar düşük fiyatlarda dahi alıcı bulmakta zorlandı. Hatta, şehir merkezinde yer alan 3+1 ortalama daire fiyatına karşılık bu bölgelerde 2-3 adet yazlık alınabilir seviyelere geldi. Ancak, 2019 ve 2020 yıllarındaki pandemi süreciyle birlikte toplumda kalabalık ortamlardan kaçınma isteği ve alışkanlıkların değişmesiyle birlikte yazlık kullanımına olan talep tekrar artış kaydetmeye başladı ve talebin artması üzerine uzun süredir atıl olan bu yazlıklar tadil edilerek tekrar kullanıma kazandırıldı. Öte yandan, pandemi sonrasında otel artması ve yazlıkların daha fazla kişiyi ağırlayabilmesi gibi nedenlerle bu konutlara olan talep artınca fiyatlarda yükseliş yaşandı. Halen Antalya genelinde, ortalama 100-130 m2 kullanım alanına sahip bir yazlık 4.500.000 TL ile 6.000.000 TL arasında talep görüyor.

Pandemi sonrasında değişen alışkanlıklar nedeniyle günlük, haftalık ve aylık kiralamalarda da talep yükseldi. Günümüzde söz konusu bölgede, sezonluk kullanımda gayrimenkullerin ortalama kiralama süresi yıl içinde 4-6 ay arasında değişiyor. Özellikle Kaş ve Kaş/Kalkan bölgelerinde, günlük kira bedeli ise 10.000-12.000 TL/gün seviyelerine ulaşabiliyor. Alan, Serik, Manavgat bölgelerinde ise benzer konut arzının fazla olması nedeniyle bu fiyatlar biraz daha gerilese de 5.000-8.000 TL/gün düzeyinde seyrediyor.

Sonuç olarak, son beş yılda ucuz tatil arayışının artması, halk plajlarının ve rekreasyon alanlarının yükselmesiyle birlikte günlük, haftalık ve aylık kiralamalarda talep artışı, yazlık bölgelerde gayrimenkul değerlerinin yukarı yönlü trendini sürdüreceğini gösteriyor.

Basarili
Basariyla tamamlandi
Uyari
Bir uyari ile karsilasildi.
Hata
Bir hata ile karsilasildi.

Duis aliquet egestas purus in blandit. Curabitur vulputate, ligula lacinia scelerisque tempor, lacus lacus ornare ante, ac egestas est urna sit amet arcu. Class aptent taciti sociosqu ad litora ade torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.

Sed molestie augue sit amet leo consequat posuere. Vestibul ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere ile cubilia Curae; Proin vel ante a orci tempus eleifend ut.